Close

18 oktober 2017

Wereld Okapidag

Vandaag is het Wereld Okapidag. Al sinds ik voor het eerst in dierentuin Blijdorp in Rotterdam oog in oog stond met dit bijzondere dier is dit mijn favoriete dier (naast paarden, daar ben ik ook weg van). Maar, bij velen is de okapi gewoonweg onbekend. Dat moet met deze blog veranderen!

OKAPI

Dat je de okapi niet kent is geen schande, want het diersoort werd voor de westerse wetenschap pas in 1900 bekend. De Okapi komt in het wild dan ook alleen in de regenwouden van centraal Afrika voor en zijn daar niet makkelijk op te sporen. In het regenwoud voedt de okapi zich met schors, twijgen, bladeren, gras, vruchten en paddenstoelen.

Qua uiterlijk lijkt de okapi op een kruising tussen een zebra, paard en giraffe. Van die drie komt giraffe het meeste in de buurt, want de okapi behoort tot dezelfde familie en heeft net als de giraffe kleine horentjes. Zijn nek en poten zijn echter minder lang dan die van de giraffe. Heel bijzonder aan de okapi is de tekening, want die is bruinzwart met zebra-strepen op de poten en aan de achterkant.

10 weetjes over de OKAPI

  1. Wist je dat.. de OKAPI een helder blauwe tong heeft.
  2. Wist je dat.. de strepen aan de achterkant voor elke OKAPI uniek zijn! Zijn strepen zijn dus net zo uniek als onze vingerafdrukken.
  3. Wist je dat.. de OKAPI’S solo of in kleine groepen van 6 dieren leven.
  4. Wist je dat.. mannetjes en vrouwtjes OKAPI’S verliefd worden door elkaars geur. Er zitten geurklieren in de hoeven.
  5. Wist je dat.. OKAPI vrouwtjes groter en zwaarder zijn dan OKAPI mannetjes.
  6. Wist je dat.. ze met elkaar communiceren. Dit doen ze door te kuchen.
  7. Wist je dat.. OKAPI’s in de natuur gemiddeld 26 jaar oud kunnen worden. In gevangenschap worden ze gemiddeld 30 jaar oud.
  8. Wist je dat.. OKAPI’s niet van het donker houden. Ze raken zelfs lichtelijk in paniek, want ze zijn nachtblind en hebben niet zulke goede ogen.
  9. Wist je dat.. pasgeboren OKAPI’s de eerste maanden door hun moeder in het struikgewas verstopt worden.
  10. Wist je dat.. de staart van OKAPI’s tussen de 30 tot 42 cm groot wordt.

Okapi’s zien er zo uit:

WERELD OKAPIDAG

De Okapi is een bedreigde diersoort. De Wereld Okapidag is opgericht om aandacht te vragen voor de okapi en om in te gaan op wereldwijde bescherming van dit diersoort. Als natuurlijke vijand is alleen het luipaard gevaarlijk, want die leeft ook in het regenwoud en jaagt op ze. Veel bedreigender echter is het feit dat zijn leefomgeving steeds kleiner wordt en dat ook stropers een gevaar vormen, want er is handel in bushmeat. Ook erg gevaarlijk is de politieke instabiliteit in de centraal Afrikaanse landen en de burgeroorlogen als gevolg van deze spanningen.

Wereldwijd spannen dierentuinen en dierenrechtenorganisaties zich in om evenementen op te zetten en voorlichting te geven. Met donaties aan organisaties die opkomen voor de rechten van het dier kun je zelf ook bijdragen aan het voortbestaan van deze soort.

Lees hier nog meer over de Wereld Okapidag.