Close

18 februari 2018

Van 0 naar Flyer

Wat heerlijk, een leeg vel papier, want de mogelijkheden zijn zo grandioos oneindig. Deze blog geeft inzicht in het ‘proces van creatie’, hoe begin je met niks of op 0 en kom je dan naar flyers als resultaat. Kortom: welke vijf stappen neem je om iets te ontwikkelen?

 1. Brainstorm
  Alles start met de ‘a’, ahum, de ‘i’ van idee. Zonder idee kan je geen plan bedenken namelijk en niet starten met ontwerpen. In dit geval is het idee dat je een flyer moet ontwikkelen voor een beautysalon. Na het idee ga je al snel brainstormen; zowel over de woordkeuzes als over beelden die je gaat gebruiken. Qua woordkeuze moet je nadenken over de woorden die kernachtig je boodschap vertellen, maar die ook attractief zijn. Een flyer moet immers heel aantrekkelijk eruit zien. Ook over de typografie en variatie met typografie zul je in deze fase na moeten denken. Brainstormen voor flyers houdt ook in dat je gaat beelddenken, dus welke beelden passen bij mijn idee en welke kleuren ga ik gebruiken in mijn flyer.
 2. Design vormgeven
  Vervolgens start je InDesign, Adobe Photoshop of welk bewerkingsprogramma je ook maar hebt op. Ga vervolgens met je uitgedachte plan aan de slag en test alles wat je in de brainstormfase bedacht hebt. Je ziet dan spelenderwijs wel wat werkt en wat bij nader inzien toch niet staat of past op je flyer. In deze fase kun je ook nog grove schetsen maken, daarmee bedoel ik dat je meer flyers ontwerpt, waarbij je alleen de hoofdlijnen (zoals achtergrond) uitwerkt. Vervolgens kies je het meest passende ontwerp om verder op door te gaan ontwerpen.
 3. Rust & observatie
  Ja, dit klinkt gek, maar doe even niks of juist iets héél anders. Je bent nu zolang met dit ene project dat er bij jou tunnelvisie op kan treden. Kijk dan nog eens, na die periode van loslaten, naar wat je gemaakt hebt en laat mogelijk ook anderen ernaar kijken. Zo test je ook al of de flyer aanspreekt en of je de juiste keuzes gemaakt hebt. 
 4. Final touch
  Na kritische eigen observatie en feedback van anderen kun je de flyer af gaan maken. Zet in deze fase de puntjes op de ‘i’ en laat je flyers afdrukken.
 5. Het resultaat; de flyers: Tadaaa, daar zijn ze dan!

 

Wilt u ook een flyer laten ontwerpen? Neem dan contact met mij op door een e-mail te sturen naar: lauravanzeijl@outlook.com