Close

21 maart 2016

Three grocery stores on the block

Als je onlangs bent geïmmigreerd, dan kijk je je ogen uit in je nieuwe thuisbasis. En onbewust vergelijk je de nieuwe woonplaats met de plek waar je vandaan komt. En er is me iets ‘aparts’ opgevallen in Kopenhagen…

Dat er meerdere supermarkten in de buurt van elkaar zijn gevestigd is niet zo gek. In Nederland is het vrij normaal er meerdere supermarkten van hetzelfde keten of van verschillende ketens in je straat of buurt te vinden zijn. Maar in Kopenhagen is dat net wat anders.

In de verschillende buurten, waar ik ben geweest, zie je bijna standaard drie of meer supermarkten van verschillende ketens. Het is als het waren een cluster van concurrerende supermarkten. En deze supermarkten zijn vaak echt op nog geen minuut afstand van elkaar. Als je op de hoek staat om een foto te schieten krijg je gegarandeerd alle supermarkten op deze foto te zien.

Ik moet zeggen deze supermarktclusters zijn best fijn. Je kunt supermarkthoppen. En in elke keten oppikken waarvan jij vindt dat ze dat daar het lekkerste of beste hebben. Het is ook makkelijk om  bepaalde producten voor de beste prijs te scoren, zonder dat je daarvoor weer aan de andere kant van het centrum of de straat moet zijn. Ook al is dit in Nederland geen kwestie van kilometers.