Close

23 maart 2016

Stress

Ted Talks, een geweldig platform waar specialisten van elk vakgebied dat je maar kan bedenken hun zegje kunnen doen en hun kennis met je kunnen delen. Als ik er eenmaal eentje kijk, dan kan ik soms uren kwijt zijn met de verschillende soorten filmpjes. Dit zijn namelijk filmpjes, die me heel erg aanspreken of die mijn kennis kunnen verrijken.

De laatste tijd heb ik last van stress, iets dat mij niet heel snel overkomt, maar toen ik dus op deze Ted-video stuitte had ik er wel enigszins hulp aan en daarom wilde ik deze met jullie delen. Voor wie in stress mode zit of er vaak in terecht komt, is deze Ted Talks echt een aanrader te kijken! 

Het filmpje begint met een opsomming van alle symptomen die veroorzaakt worden door stress, namelijk;

  • Humeurig
  • Slechte nachtrust
  • Prikkelbaar
  • Vergeetachtig
  • Geïsoleerd
  • Overweldigd

Ik merk over het algemeen vaak te laat dat ik gestrest ben of een druk voel. Toen ik dit zag, realiseerde ik me dat alles waar ik last van heb eigenlijk terug te leiden is naar stress.

Er wordt hier als het ware een ziektebeeld beschreven, maar wanneer stress langdurig is oftewel chronische stress wordt, dan kan dit ervoor zorgen dat de structuur van je hersenen verandert. Op den duur tast het ook bepaalde capaciteiten aan als; concentratie, besluitvorming, kritisch vermogen, leervermogen en sociale interacties aan (meer details in het filmpje). Dit alles vond ik wel erg extreem en ik begon me een beetje zorgen te maken om de hoeveelheid stress die ik ervaar op een dagelijkse basis.

Volgens het filmpje en onderzoek dat er is gedaan, is er een manier om stressgevolgen tegen te gaan en kan dit met terugwerkende kracht ook nog! Namelijk sporten & meditatie! Dit doordat je daarin op je ademhaling moet letten en ook op je omgeving. Vooral dat laatste is iets waar ik zelf erg mee bezig ben, bewust zijn van je omgeving. Bekijk het hele filmpje bovenaan om te zien wat jij eruit kunt halen!