Close

15 maart 2017

Rode potlood paraat!

Stemmen, stemmen & nog eens stemmen! Vandaag is het zover; dé grote verkiezingsdag van 2017 voor Nederland. Voorafgaand aan deze verkiezingen is het een hele rollercoaster. Dit uit zich in partijleiders die de straat op gaan en letterlijk vier keer heel Nederland doorkruisen om hun standpunten aan de burger uit te leggen. Dit is uiteraard om uw stem te voor zich te winnen. Achter de schermen is het ook druk, want de overheid moet wel alle basisvoorwaarden faciliteren om überhaupt te kunnen gaan stemmen. Uit eigen ervaring (ik heb een paar keer op een stembureau gezeten) weet ik dat het daarbij dan onder meer gaat om het regelen van de stemhokjes, de stembussen, de formulieren, de rode potloden en de instructies aan de stembureauleden. Als Nederlands staatsburger heeft u het dus eigenlijk het makkelijkste van alle betrokken partijen. Het enige dat u vandaag nog hoeft te doen is niet vergeten om u legitimatiebewijs en  stempas mee te nemen en dat vakje aan te kruisen met het rode potlood. Veel succes met het uitbrengen van uw stem vandaag!

Bij de verkiezingen en vooral bij de rollercoaster vooraf heb ik één partij nog niet genoemd; de media. Het allerbelangrijkste is de publieke opinie en het aanwakkeren van het enthousiasme onder burgers om te gaan stemmen. Media stonden dan ook bol van het nieuws rondom deze verkiezingen. Dit uitte zich onder meer in verkiezingsdossiers op de nieuwswebsites, media-aandacht voor de verschillende partijen tijdens de journaals en talkshows (bijv. Paul & Jinek), uitgebreide peilingen, kieswijzers en campagnefilmpjes. Voor mijn eigen oriëntatie bood Omroep Zeeland in samenwerking met de PZC een goed alternatief om met verschillende lijsttrekkers en diens politieke partij kennis te maken. Dit jaar interviewden ze in het programma Zeeland Kiest diverse lijsttrekkers, waarbij de vragen betrekking hadden op Zeeland en bestuurlijke zaken aangaande deze provincie. De locatie was de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Na het programma een aantal maal op tv gezien te hebben ging ik op woensdag 8 maart naar de live-opnames van de uitzending met Henk Krol van 50Plus , maar één ding wist ik toen nog niet…

Ik zou zelf in het programma komen! 

Op zaterdag werd er namelijk een extra uitzending gepland met Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Mijn rol was om hem te confronteren met de uitkomsten van een studentenonderzoek en om social mediakanalen als Facebook en Twitter in de gaten te houden op het binnenkomen van vragen en reacties. Die kwamen er ook, héél veel zelfs. Vier vragen haalden daarvan de uitzending en real-life kon je zien dat de uitzending een flinke impact had. Zo werden de interviewers geroemd om het feit dat Baudet uit mocht praten (iets wat de avond ervoor bij Paul & Jinek niet bepaald het geval was geweest en waar mensen zich blijkbaar erg aan gestoord hadden). Verder werd de uitzending via Facebook-live meteen al erg goed bekeken en schoot het aantal likes/reacties met emoticons naar 461 en werd het 191 gedeeld. Inmiddels is de uitzending 27.392 keer bekeken. De volledige uitzending wil ik u niet onthouden en deze is hier te zien: Thierry Baudet in Zeeland Kiest.

Voor mij persoonlijk was het een prachtige ervaring om aan mee te werken. De verkiezingen zijn voor mij vaak méér dan alleen het rode potlood paraat houden en stemmen. Naast het helpen op het stembureau voeg ik dit jaar weer iets toe aan mijn lijst van speciale dingen, die ik rondom verkiezingen gedaan heb. Nu ga ik op weg naar het stemlokaal en afwachten tot vannacht de uitslag van de verkiezingen bekend is.

Graag hoor ik op de Facebookpagina van On Point PR wat uw verhaal is met betrekking tot verkiezingen in Nederland. Heeft u ook ooit eens iets bijzonders gedaan tijdens de verkiezingen? Was uw rol anders dan het stemmen op een politieke partij en diens lijsttrekker? Laat uw reactie achter!