Close

5 april 2017

Op pad met Pasen

Vrolijk Paasfeest! Dit jaar viert Nederland Pasen op 16 en 17 april én dat is dus al bijna! Hoe viert u dit feest? Gaat u op pad? Veel Nederlanders, wél ruim 400.000, gebruiken Pasen om weg te gaan en dagjes uit te plannen. Pretparken, Shows, Paasactiviteiten en het bezoeken van familie zijn populaire opties, maar er zijn nog meer tips om volop te genieten tijdens de Paasdagen.

Eerst ga ik echter heel kort even in op het verschil, voor mij persoonlijk, tussen het religieuze Pasen en datgene wat ik bestempel als het ‘commerciële Pasen’.

Wat is Pasen religieus gezien?

Pasen is een christelijk feest. In het christelijk geloof viert men met dit feest dat Jezus toen uit de dood is opgestaan. De paus spreekt tijdens Pasen zijn ‘urbi et orbi’ uit, boetelingen worden weer tot de kerk toegelaten en gevangen krijgen kwijtschelding van hun straf. Vanaf dat moment tot Paaszondag zwijgen de kerkklokken. In de Katholieke kerk wordt het kruis met een wit doek afgedekt. Pasen vindt op de kalender altijd 40 dagen voor Hemelvaartsdag en 50 dagen voor Pinksteren plaats. Daardoor valt het feest altijd op een zondag en maandag, maar verschillen de data jaarlijks.

Wat is Pasen commercieel gezien?

Al een paar maanden, zo ongeveer na Sinterklaas, liggen de supermarkten vol met paaslekkernijen. Het paasassortiment is enorm; van paasbroodjes voor het ontbijt tot paastoetjes als dessert en uiteraard de befaamde chocolade-eitjes in alle kleuren en smaken. Geel is duidelijk de kleur die de boventoon voert. Dit is terug te vinden in tafelkleden, vazen, kaarsen, bloemstukjes en nog veel meer diverse decoraties. Associaties met Pasen als lentefeest krijgen we zodra we lammetjes, kippen en eieren afgebeeld zien staan op producten. Daarnaast zijn er rondom Pasen tal van tradities ontstaan met het zoeken van eieren, de Paashaas en het aansteken van Paasvuren.

Paasviering mét evenementen, activiteiten en uitjes: 

 • Bezoek een Paasmarkt, deze zijn er in het hele land!
 • Ga kijken naar een Paasvuur. Deze zijn voornamelijk in het oosten van het land te zien. Bijvoorbeeld in Denekamp of Giesbeek.
 • Veel restaurants organiseren speciale Paasbrunches, Paasworkshops, high-tea’s of Paasbuffetten.
 • Bezoek een Paasfestival. Voorbeelden zijn: Paaspop of het Poas Bloas Festival.
 • Ga mee op lammetjeswandeltocht (of sowieso wandelen door het bos/strand met de hele familie) of naar Lammetjesdag ter ere van de lente.
 • Doe mee met Paashazenparades (eitjes zoeken in het centrum van uw woonplaats of dichtbijgelegen dorpen/steden).
 • Online tips: Paasacties voor uitjes en reizen zijn te vinden op www.vakantieveilingen.nlwww.weekendjeweg.nl, www.vakantieveilingen.nl of op www.groupon.nl.

Paasviering in huis: 

 • Ga paaseieren beschilderen.
 • Ga paaseieren verstoppen om vervolgens kinderen in de tuin ernaar te laten zoeken.
 • Organiseer een knutselmiddag in Paassfeer. Knippen en plakken met allerlei decoratieve stickers, speciale stiften, verf en paasfiguren.
 • Bekijk een Paasfilm (bijvoorbeeld de film ‘Hop’) of luister Paasmuziek.
 • Bak zelf allerlei lekkers en ga samen koken om een Paasontbijt, Paasbrunch of high-tea neer te kunnen zetten.

Ik ben heel benieuwd hoe jij Pasen viert? Laat via de Facebookpagina van On Point PR achter wat je gaat doen en van plan bent aankomend Paasweekend.