Close

16 maart 2015

My point is…

Woensdag 18 maart mag de Nederlandse burger weer naar de stembus. En het gaat dan niet om één verkiezing, maar om twee verkiezingen: de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. In dit artikel wil ik op de laatste van de twee ingaan.

Als het op stemmen aankomt zeg ik: doen! We leven in een democratie en ik denk dat we dit feit te weinig waarderen en de betekenis ervan onderschatten. Maar ik moet ook bekennen dat ik aan de luie kant ben. De partijen moeten naar mij toekomen en niet andersom. Voor een verkiezing volg ik de debatten op televisie (ehm, wel zo makkelijk en nog vermakelijk ook) en af en toe vul ik een kieskompas in. Het laatste bespaart tijd, ik hoef nu namelijk niet zelf na te gaan wat de standpunten van de verschillende partijen zijn. Ik vul slechts een aantal vragen in en voilà… de partij die bij mijn ‘denkwijzen’ past is…

Mijn ‘ik ben geïnteresseerd in de politiek en ik stem graag, maar huiswerk doe ik niet aan’- methode werkt voor de meeste verkiezingen, behalve de Waterschapsverkiezingen merkte ik op. In de eerste plaats ogen de Waterschapsverkiezingen minder belangrijk dan andere verkiezingen. Persoonlijk denk ik zelden na over de waterschappen en wat ze doen. Ik bedoel ze gaan over water en in mijn hoofd is water een goed dat ik altijd tot mijn beschikking heb wanneer ik het wil en waar ik verder geen last van heb.  Dit gebeurt naar mijn gevoel ook op natuurlijke wijze (ik weet dat dit niet het geval is).

Als je al bewust nadenkt over het feit dat zaken als goede beveiliging tegen wateroverlast en schoon drinkwater niet uit de lucht komen vallen en dat de overheid hier hard voor werkt dan blijft het idee van stemmen met betrekking tot de Waterschappen gek.  Zelf ben ik woonachtig in Den Haag en is Delfland het Waterschap dat voor mij van belang is. Maar wie is het gezicht van Delfland? En op welke partijen kan ik stemmen ( de partij Water Natuurlijk behoort tot de opties)? Wat zijn nu de relevante thema’s en waar staan de partijen voor? Daar kan ik nu geen antwoord op geven, want daarvoor moet ik dus wel mijn huiswerk doen!

Ik doe nu wel heel zielig en alsof het ontzettend veel werk is en dat is het echt niet, maar mijn punt is wel dat de Waterschappen en de verschillende besturen iets meer op de voorgrond mogen treden. Ze mogen iets meer moeite doen en naar de burger toekomen. Nu zijn ze namelijk compleet onzichtbaar!