Close

22 januari 2016

Mister & Miss Marketing

Websites bouwen, een veelgebruikt programma is WordPress. Nagenoeg alle mogelijkheden en vrijheden biedt dit programma, zodat het maken van websites voor bedrijven en organisaties van allerlei branches erg aantrekkelijk is. Gebruik de expertise die er bij uw Marketing of PR – afdeling aanwezig is om templates, CMS en content te vervaardigen. Gratis krijgt u dan een responsive website, die er niet alleen op computer of laptop modern uitziet maar die ook voldoet aan de eisen voor weergave op tablets of smartphones. De vraag rijst….

Wat zijn voor communicatiemannen en communicatievrouwen 3 tips & trics voor optimale webteksten via WordPress?  

Tip 1, op het web moeten de teksten korter zijn dan gebruikelijk qua lengte voor bijvoorbeeld krantenartikelen of tijdschriften (al snel zit dit tussen de 800 t/m 4.000 woorden). Bij websites liggen de gemiddelde lengtes van teksten nu op 300 tot 400 woorden en veelal worden er zelfs nog minder woorden gebruikt. Dit heeft te maken met de spanningsboog en het ‘scannend’ lezen van een bezoeker van uw website. Tevens scrollt diegene niet graag. Daarentegen klikt diegene wel vaker door en zijn links plaatsen dus onmisbaar.

Tip 2, wil je een tekst maken die een bezoeker van de website moet aansporen tot handelen zorg dan voor een niet al te lange introductie. Maximaal 30 woorden. Stop daarna, als een soort ‘cliffhanger’ en laat de bezoeker op lees meer klikken (zorg voor een duidelijke button!). Deze break in het lezen bepaal je via WordPress zelf door op de ‘lees-meer-tag’ te klikken bij het vervaardigen van artikelen of blogs. Deze button bestaat uit twee dikke belijningen aan de onderkant en de bovenkant. In het midden staat er een stippellijn. De button bevindt tussen de ‘link verwijderen’- button en de ‘werkbalk weergeven/verbergen’- button.

Tip 3, wil je de tekst eerst in Word typen of heb je een tekst in Word staan dan kan dat direct worden overgezet naar de website. Vergeet dan alleen niet je opmaak te laten aanpassen op de algehele stijl van je website. Sommige teksten worden bij het erop zetten via kopiëren en plakken namelijk aan de kolomindeling aangepast, waardoor er gaten ontstaan. WordPress biedt twee opties aan om teksten vanuit Word netjes op de website te kunnen krijgen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de button ‘Plakken als tekst’, die eruit ziet als een koffertje met de letter ‘t’ erin. Zo blijven de lettertypes op alle pagina’s gelijk en ontstaan er geen loze ruimtes in de teksten. Dit ziet dit er voor de bezoeker veel aangenamer uit. De tweede optie, aangegeven met een gum, laat de opmaak geheel verwijderen. Ook basisprincipes zoals vetgedrukt, cursief of onderstreept verdwijnen dan.