Close

12 februari 2016

Mister & Miss Marketing

Presenteren? Een vak apart. Het houden van een presentatie vergt altijd de nodige voorbereiding. In plaats van alles met een papieren flipbord te moeten doen is er anno 2016 digitaal veel mogelijk. Presentaties komen zo veel interactiever, informatiever en interessanter over op publiek. De vraag rijst….

Welk programma kies je als communicatievrouw of communicatieman uit ter ondersteuning van je presentatie?

Het bekendste programma bij scholen, studies, organisaties en bedrijven voor het vervaardigen van presentaties is uiteraard Microsoft’s PowerPoint. Het gebruiksgemak, de vele verschillende standaarddesigns voor achtergronden, de opties voor diverse lettertypes en de talrijke mogelijkheden voor effecten op afbeeldingen of complete dia’s dragen onder meer ontzettend bij aan de populariteit van dit programma. Ontwerpen gemaakt met PowerPoint zijn altijd in het groot via ‘diavoorstelling’ te bekijken en te vertonen tijdens de presentatie.

Totaal niet nieuw (de revolutionaire toename van het gebruik van dit programma is al zo rond 2010 geweest), maar toch een blijvende aanrader als alternatief voor PowerPoint is het programma Prezi. Dit programma is in 2009 in Boedapest ontwikkeld en biedt een dynamische vorm van presenteren. Hierbij maak je als het ware een reis van je verhaal, want doorklikken betekent veelal dat je naar het volgende item zoeft. Dit kunnen ook filmpjes, muziekclips of foto’s zijn. Aan de hand van templates kun je kiezen wat bij het beste bij het thema van jouw presentatie past.

Het grote verschil tussen PowerPoint vs. Prezi is afhankelijk van het doel en de inhoud van de presentatie. Heeft het presenteren een puur zakelijk doel en bevat de inhoud van het verhaal veel tabellen, staafdiagrammen, cirkeldiagrammen of cijferoverzichten dan kan PowerPoint het beste gebruik gemaakt. Dit misschien in combinatie met Microsoft Excel. Ook heeft PowerPoint de voorkeur als de presentatie automatisch moet draaien (met of zonder automatische herhaling) of als de doelgroep een hoge leeftijd heeft (PowerPoint is voor het oog rustiger dan Prezi).

Vergt het doel van de presentatie een meer extravert karakter dan is het dynamische Prezi geschikter. Voor PR-doeleinden en bedrijfspresentaties naar externe klanten met een informele inslag is dit programma uitermate geschikt. De vorm is namelijk catchy. Ook voor presentaties over reizen, landen, evenementen, steden en culturen is dit geschikt. Qua inhoud past Prezi bij een presentatie waarvoor veel afbeeldingen, geluid- of videomateriaal beschikbaar zijn. Juist daarmee komt deze vorm van presentaties maken en geven beter tot zijn recht. Daarnaast werkt Prezi in de cloud. Wat betekent dat het flexibel is en altijd geraadpleegd kan worden. Ook kunnen meerdere auteurs/collega’s de presentatie bewerken en zo verbeteren.