Close

29 januari 2016

Mister & Miss Marketing

Vorig jaar schreven we als Mister en Miss Marketing nog over het ‘nieuwe’ van 3D-printen, maar de ontwikkelingen gaan hard in 2016. Hoewel de markt nog niet rijp is voor 3D-printers in huis bij iedere burger wordt er in wetenschapsland al volop geëxperimenteerd met 4D-printen. De vraag rijst….

Wat is het verschil tussen 3D-printen en 4D-printen waar communicatiemannen en communicatievrouwen van op de hoogte moeten zijn?  

Het leek onmogelijk op zo’n korte termijn, maar toch is er door de wetenschappers van Harvard University een nieuwe manier bedacht van het 3D-printen. Qua techniek is het 4D-printen dus gebaseerd op die van het 3D-printen. Het grote verschil, de vierde dimensie, is tijd!

Het resultaat van 4D-printen is anders, want de vorm van het model verandert naar verloop van tijd als het in water wordt geplaatst. Bij 3D-printen blijft de door een laser geprinte vorm gelijk als deze in het water wordt geplaatst en is tijd geen factor. Met recht noemen ze de technologie en nieuwe ontwikkelingen 4D-printen, want niet alleen de eerste vorm van het object wordt voorspeld. Ook de manier waarop het model van vorm verandert kan worden geprogrammeerd.

Objecten worden bij 4D-printen opgebouwd uit een mix van een soort gel en cellulosevezels, die bij contact met water opzwellen. Dit opzwellen kunnen de wetenschappers zodanig manipuleren dat ze zeer gedetailleerd kunnen bepalen hoe een vorm zich aanpast bij contact met water.

De nieuwe ontwikkeling creëert niet alleen unieke vormen. Tot dusver is het in een pril wetenschappelijk stadium, maar het is veelbelovend. Het kan en is volgens de wetenschappers namelijk ook van groot belang voor de mens in de toekomst. Ze voorspellen namelijk dat de technologie in de toekomst gebruikt bij het repareren van menselijk weefsel, en uiteindelijk zelfs het ontwikkelen van kunstmatige organen.