Close

4 april 2016

How to learn a new language ASAP

Nu ik in Denemarken woon voor op z’n minst twee jaren, is het wel belangrijk dat ik ‘inburger’. Te beginnen met de taal. Dat is trouwens het grootste verschil, althans als ik kijk naar hetgeen ik tot nu toe van Denemarken (Kopenhagen) heb gezien. Het lijkt op veel gebieden op Nederland. En ondanks het feit dat ik wat dingen op kan pikken omdat ook de Deense taal veel weg heeft van Nederlands, Duits en Engels, ben ik er nog lang niet; wat Deens spreken betreft.

Maar ik zal een aantal tips met jullie delen om een nieuwe taal toch zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. Als ik kijk naar hoe ik de Engelse taal heb geleerd en hoe ik andere vreemde talen een beetje heb opgepikt kan ik je vertellen dat het bij mij niet kwam door woordjes en rijtjes stampen. Engels heb ik voornamelijk geleerd omdat ik als kind naar tekenfilms en series keek. Ik heb wat Mandarijn kunnen oppakken (heel weinig, maar toch), door het kijken van Taiwanese series.

Dus hoe pak ik Deens leren aan?

  • Leer de basics. Woordjes, zinnen, grammatica, et cetera. Saai, maar noodzakelijk. Dit kan door middel van een taalcursus, een lesboek of een taal app.
  • Kijk je favoriete series en films op een manier die je ook in contact brengt met de taal die je leert. Taiwanese series keek ik met Engelse ondertiteling. Op dit moment kijk ik Amerikaanse series met Deense ondertiteling. Of Deense films met Engelse ondertiteling.
  • Ik woon in Denemarken, dus als ik in het openbaar ben, word ik vrijwel overal waar ik kijk met Deens geconfronteerd. Mijn tip, ga er ook naar opzoek! Lees reclame borden. Probeer te raden wat woorden betekenen (dat is goed mogelijk met Deens) of zoek de betekenis van woorden op met google translate.
  • Hang out with the natives. Zoek contact met mensen die de taal die je wilt leren, spreken. Stel vragen, zoals: “Hoe spreek ik dat uit?”