Close

24 mei 2017

Hemelvaartdag

Morgen is het 40 dagen na Pasen. Dat betekent dat het Hemelvaartdag is!
Voor christenen is deze dag meer dan alleen maar een welkome vakantiedag midden in de week. In deze blog een mini-refresh van het geheugen over de historie/traditie en achtergrond van Hemelvaartdag.

Religieuze betekenis

Hemelvaartsdag is de dag waarop in het christelijke geloof herdacht wordt dat Jezus is opgevaren naar zijn vader in de hemel: God. Hij is toen, volgens de christenen, aan de rechterzijde van God gaan zitten. Waarna hij kon meeregeren over de gelovigen en waardoor hij daarnaast zorg kon dragen over hen. Ook wordt op deze dag het feest van de Christelijke Arbeidersbeweging gevierd. In 1891 is namelijk een pauselijke encyliek (brief) over sociale rechtvaardigheid afgekondigd. Op Hemelvaartsdag herdenkt men deze gebeurtenis. In veel landen hebben werkende en naar schoolgaande mensen vrij.

Traditionele viering

Er is al een geschrift uit de vijfde eeuw dat er zoiets als Hemelvaartsdag gevierd wordt. Vanaf de middeleeuwen is het in ieder geval zeker dat Hemelvaart een echte feestdag was. De priesters hielden in die tijd de nacht voor Hemelvaart een wake. Tijdens de middeleeuwen werden er ook andere tradities ontwikkeld . Zo werd de eerste fruitoogst van het seizoen om Hemelvaartsdag gezegend. Daarnaast werd er in England een heuse optocht, een fruitcorso, georganiseerd.

Vroeger stonden mensen op Hemelvaart soms ook al erg vroeg op om te gaan dauwtrappen. Met dauwtrappen gaat men met de blote voeten in het natte gras dansen. Bij dit ritueel wordt ook vaak gezongen. Dauwtrappen komt waarschijnlijk van het meifeest af.

Moderne viering

Bijna alle feestdagen worden nu heel anders gevierd dan vroeger, dit is ook het geval bij Hemelvaartsdag. Nu is het vooral populair om een dagje weg te gaan op Hemelvaartsdag. Met Hemelvaartsdag worden er verschillende festivals en evenementen georganiseerd. Voorbeelden van deze evenementen zijn jaarmarkten, fietstochten en braderieën. Ook pretparken zijn een populaire bestemming op Hemelvaartsdag.

Namens On Point PR wensen we u een fijne Hemelvaartdag