Close

9 maart 2016

Hello I am …

Enige tijd geleden werd mij gevraagd om een presentatie te geven aan de vierdejaars studenten van mijn studie als alumni. In eerste instantie was ik wat terughoudend, omdat ik niet bepaald een succesverhaal was in mijn opinie. En toch heb ik het gedaan! Ten eerste, omdat het toch wel een eer was om gevraagd te worden en ten tweede, omdat het een extra ervaring is die mij kan verrijken. Dus even een paar tips op een rijtje na mijn ervaring van vandaag.

Normaal vind ik presenteren geen probleem, maar wellicht door gebrek aan oefening in mijn dagelijkse leven en het feitd dat het een groep van tegen de 100 man was, werd het een beetje teveel.  Toen begon ik het te voelen; een droge mond, een grommende buik en ongemakkelijke schoenen. Daarom is mijn eerste tip om goed van tevoren te eten, drinken mee te nemen (een fles water e.d.) en in gemakkelijke kleding te komen.

Vooral dat laatste is erg belangrijk om meer redenen dan gemakzucht. Deze tip gaat namelijk om zelfvertrouwen! Wanneer je sterk in je schoenen wil staan en idem wil overkomen is het een goed idee om je er ook naar te kleden. Zoals ze zeggen straal je een bepaalde kracht uit. “Dress for the job you want, not for the one you have!

Toen ik aankwam op locatie kwam ik erachter dat wat ik zou presenteren, deels niet helemaal van toepassing was op de huidige situatie van de studenten. Dus mijn tip qua inhoud is om goed door te vragen naar wat ze van je verwachten te horen en wat ze willen of zelfs in welke status je audience zich bevindt.

Als jullie nog een aantal essentiële tips hebben voor presenteren zou ik het graag willen horen voor in de toekomst 🙂