Close

25 februari 2018

Gouden Plak!

O, o, de Olympische Winterspelen in PyeongChang zitten er bijna op… waar zou Nederland op uitkomen in de medaillespiegel? Als land deden we het dit jaar extreem goed en waren we – als ik me niet vergis – ook nog nooit in zoveel diverse sporten vertegenwoordigd. Van het shorttrack tot aan het skeleton en natuurlijk alle schaatsonderdelen, Nederland was erbij! 
Dit waren, in een notendop, de Olympische Winterspelen van 2018 …….

Verrassend goud

Het zou maar je debuut op de Olympische Winterspelen zijn en je wint gelijk goud. Dit overkwam Esmee Visser. Visser schaatste een wereldtijd van 6.50,23 en won daarmee de 5 km voor vrouwen. En, een andere verrassing was Carlijn Achtereekte, die goud won op het langebaanschaatsen, de 3000 meter. Historisch was ook de eerste Nederlandse gouden medaille op de shorttrack, hiervoor zorgde Suzanne Schulting.

Verrassend geen goud, of nja…?

Ai, ja dit gaat over Sven Kramer en zijn 10 kilometer. Op deze afstand wil het voor hem helaas niet lukken. Zijn sportieve reactie na afloop verdiend wel een pluim, want hij gaf toe dat het er niet inzat en dat hij dit al tijdens zijn rit voelde. En achja, hij wist wel even mooi goud te pakken op het ijs van Gangneung. Hij won, in een unieke trilogie, opnieuw de 5.000 meter voor mannen. Een prestatie van wereldformaat!

Een Dansje

Dat deelnemen belangrijker is dan winnen bewees skeletonner Akwasi Frimpong. Hij komt uit voor zijn geboorteland Ghana, maar woont in de Amsterdamse Bijlmer en trainde daar met een plank op wielen voor zijn grote droom; meedoen aan de Olympische Winterspelen. Met een dansje entertainde hij het publiek vooraf maximaal. Z’n uiteindelijke runs waren nog niet zo snel, hij werd laatste, maar hij was erbij! Deze Olympische Winterspelen waren voor Frimpong ook niet echt het hoofddoel. Bij de Olympische Spelen van Peking in 2022 wil hij wel een medaille halen. Hij is dan 35 jaar, maar hij hoopt dan in ieder geval veel meer ervaring te hebben. Om kans te maken in Peking zou hij volgens zijn eigen berekeningen 10.000 runs moeten maken, terwijl hij er nu nog geen 250 heeft gemaakt.

Alle winnaars van Nederland op een rij

Goud

Carlijn Achtereekte (langebaanschaatsen, 3000 meter)
Sven Kramer (langebaanschaatsen, 5000 meter)
Ireen Wüst (langebaanschaatsen, 1500 meter)
Kjeld Nuis (langebaanschaatsen, 1000 en 1500 meter)
Jorien ter Mors (langebaanschaatsen, 1000 meter)
Esmee Visser (langebaanschaatsen, 5000 meter)
Suzanne Schulting (shorttrack, 1000 meter)

Zilver

Ireen Wüst (langebaanschaatsen, 3000 meter)
Patrick Roest (langebaanschaatsen, 1500 meter)
Jorrit Bergsma (langebaanschaatsen, 10.000 meter)
Achtervolgingsploeg vrouwen (langebaanschaatsen)
Sjinkie Knegt (shorttrack, 1500 meter)
Yara van Kerkhof (shorttrack, 500 meter)

Brons

Antoinette de Jong (langebaanschaatsen, 3000 meter)
Marrit Leenstra (langebaanschaatsen, 1500 meter)
Achtervolgingsploeg mannen (langebaanschaatsen)
Aflossingsploeg vrouwen (shorttrack)
Irene Schouten (langebaanschaatsen, massastart)
Koen Verweij (langebaanschaatsen, massastart)

De medaillespiegel
De medaillespiegel was er eentje om constant in de gaten te houden deze spelen, want het bleef spannend en stuivertje wisselen. Nederland stond herhaaldelijk op de eerst plaats, dan weer lange tijd op de derde plaats en wist uiteindelijk te eindigen op de vijfde plaats. In totaal 20 medailles gehaald, waarvan 8 gouden plakken. Waar een klein land al niet goed in is, knappe prestatie van de Nederlandse sporters hoor!

Als sportfanaat zeg ik… op naar de volgende Olympische Spelen & Olympische Winterspelen! Lees ook: https://nos.nl/pyeongchang2018/, https://www.nu.nl/229810/video/de-mooiste-beelden-van-de-winterspelen.html of https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2018/winterspelen/