Close

14 maart 2016

Don’t believe everything you read

Voor je naar een land emigreert of zelfs als je p vakantie gaat doe je in zekere zin je huiswerk. Je bereidt je enigszins voor op wat je gaat treffen. De ‘places to be’, de cultuur, wellicht doe je al een poging om de taal te leren. Voor mijn vertrek vroeg ik mij af hoe Denen waren als bevolking… Dat was niet slim…Waarom niet?

…Als je iets leest over een bevolking dan zijn dat vaak generalisaties. Of ervaringen van een kleine groep die een bericht op een forum achterlaat. Wat ik zoal over Denen las? Dat ze van privacy houden en vrij afstandelijk kunnen zijn. Zeker als ze je niet kennen. Als je een heleboel berichten leest die eigenlijk gewoon stellen dat Denen ‘’koel’ zijn ontstaat  er toch een minder dan positief beeld.

Voor ik inga op mijn ervaringen met de Denen, wil ik eerst een feit over mezelf delen. Hiermee kun je mij ervaring met de Denen beter plaatsen. Ik zie mezelf als een vriendelijk persoon als het vreemden betreft. De mensen die me goed kennen weten dat ik om ze geef, maar ik heb moeite met het uiten van emotie. Ik zeg bijvoorbeeld tegen maar weinig mensen hardop dat ik van ze houd. Ik zeg het ook niet vaak, maar ik laat het denk ik dan wel weer op anderen wijzen zien. Ik weiger te huilen in het openbaar en voor anderen, tenzij ik met één van mijn grootste angsten wordt geconfronteerd (die ga ik nu niet delen) En in dit kader; ik houd van grenzen en ben niet zo van het knuffelen en omhelzen. Ik doe het wel, maar het is voor mij niet altijd easy.

Ok, genoeg personal info. Back to the Danish folks! De eerste mensen waarmee ik in Kopenhagen in contact kwam waren mijn huisgenoten (niet Deens) en leden van de kerk waar ik in Nederland ook naar toe ga (De Kerk Van Jezus Christus Van de Heiligen der Laatste Dagen). En na een paar weken, na de periode van kennismaking viel het me op dat de wijze van begroeting een omhelzing was. Ik hoor jullie al denken, ha dat is vast een kerkding… dat is het niet. Ik heb dit verschijnsel besproken met één van mijn huisgenoten en haar was hetzelfde opgevallen op werk en in het ziekenhuis. Het viel haar op dat beschaafd en gepast, maar veel lichaamscontact kennelijk iets van de Denen is. Sidenote, als ze je enigszins kennen. Naast deze opmerkelijke maar warme (voor mij in het begin ongemakkelijke) omgangsvorm, moet ik zeggen dat Denen over het algemeen ook vriendelijk en sympathiek zijn.

Maar let op het bovenstaande is slechts mijn ervaring.