Close

27 september 2017

Afrika: Mozambique

Minstens negentien uur vliegen van hier, Nederland, ligt een interessante vakantiebestemming. Witte stranden, grote palmbomen, warm en helder zeewater en veel zonneschijn. Je kunt er goed duiken, actief de berggebieden gaan ontdekken en je verbazen over de uitgestrekte landschappen. De big 5; leeuw, buffels, luipaarden, (witte) neushoorns en olifanten zijn hier te vinden.

De bestemming waarover deze blog vol reislust gaat, is Mozambique!

Geografisch en taalkundig

Mozambique grenst aan Malawi, Zambia, Zuid-Afrika, Tanzania, Swaziland en de Straat Mozambique (Indische Oceaan). Aan de overkant ligt het eiland Madagaskar. De jaargetijden zijn precies omgekeerd aan die van Nederland, waarbij februari als cycloonmaand de enige maand is dat het reizen ernaartoe afgeraden wordt en veel faciliteiten gesloten zijn. Maputo is de hoofdstad van Mozambique, de tweede grote stad is Beira. Dat is tevens ook het laagste punt, want net als een flink deel van Nederland ligt de stad iets onder zeeniveau.

Portugees is de officiële taal. Ongeveer 25% van de bevolking kan deze taal maar spreken. In Maputo en in de vakantieplaatsen kun je goed terecht met Engels. De belangrijkste inheemse taal is Makua.

Stranden

In Mozambique heb je fantastische stranden waar je heerlijk kunt relaxen. Zo ligt Tofo Beach 500 kilometer ten noorden van de hoofdstad, dit strand is erg populair bij duikers uit Zuid-Afrika. De stranden zijn lang, tropisch en het water van de Indische oceaan is warm. Ook is de onderwaterwereld er prachtig. Walvishaaien en manta’s zul je hier bijna zeker zien. Naast Tofo Beach zijn er rond Maputo ook mooie stranden te vinden. Praia da Macaneta bijvoorbeeld, waar altijd grote en sterke golven zijn. Ook Ponta Malongane is een mooi strand. Het heeft spierwit zand en een groenblauwe zee.

Top 5 bezienswaardigheden:

  1. Xai-xai: Het strand Praia do Xai-Xai is een geliefde plek om te snorkelen en te duiken. Het koraalrif loopt parallel aan de kust waardoor er vrijwel nooit hoge golven zijn. Het is een bekend oord bij toeristen, waardoor er genoeg voorzieningen zijn zoals restaurants en winkels. Ook in de omgeving van het strand is genoeg te zien; er zijn veel bijzonder vogelsoorten en hoge zandduinen. Op boottochten kun je vanaf dit strand vertrekken om dolfijnen en walvissen te spotten.
  2. Limpopo Nationaal Park: Het grootste wildreservaat van Mozambique grenst aan het bekende Kruger National Park in Zuid-Afrika. In het park kun je de ‘Big 5′ vinden. In dit park vind je ook giraffen, hyena’s en zebra’s.
  3. Maputo Elephant Reserve: Het ligt 79 kilometer van Maputo af en is erg populair onder de toeristen. In het park leven veel groepen olifanten. Deze fantastische dieren hebben de burgeroorlog overleeft door naar Zuid-Afrika te vluchten. Tegenwoordig komen de dieren in grote groepen weer terug. Naast de olifanten zijn er ook veel verschillende soorten vogels te zien.
  4. Vuurtoren en Macuti scheepswrak: Op ongeveer twee kilometer lopen vanuit het hart van Beira staat een vuurtoren. Deze vuurtoren is gebouwd in 1904 en heeft een hoogte van 28 meter. De vuurtoren is, zoals de meeste vuurtorens, rood met witte strepen. In de omgeving vind je ook een oud scheepswrak ‘Makúti’. Dit schip werd in 1971 verwoest door een cycloon, die het land toentertijd trof.
  5. Inhambane: is een van de oudste steden van zuidelijk Afrika. De stad werd gesticht rond de 10e eeuw door Swahili-handelaren. Je kunt er onder meer de 18e-eeuwse Portugese kathedraal bezichtigen. En ook hier zijn de kustlijn en de prachtige stranden een attractie. Daarnaast is dit de toegangspoort naar het schiereiland Ponto do Barra, waar de plaats Tofo op ligt. Dit is een populaire badplaats en duikbestemming.

Food

De keuken van Mozambique heeft invloeden uit Portugal, India en Afrika. Vis, garnalen, pijlinktvis en mosselen zijn populaire gerechten. De Mozambikaanse garnalen en kreeften staan zelfs bekend als `s werelds beste. Ze worden voornamelijk naar Europa en Japan geëxporteerd. Een typisch Mozambikaans nagerecht is Ananas in Portwijn. Mozambique is ook een van de belangrijkste cashewnootexporterende landen ter wereld. De cashewnoten worden vooral aan Europa en India verkocht.

(Gallery) Photo’s by Laura Van Zeijl